Jureren op het NK Acrogym / Jurylid worden?

Jureren op het NK Acrogym op 23 en 24 juni 2018

Op 23 en 24 juni streden de beste Acroteams van Nederland op het NK Acrogym in Ahoy. Ik (Moniek, trainster Acrogym bij R.G.V. Kwiek) was hierbij aanwezig als jurylid. In een panel van 11 juryleden was het mijn taak om de oefeningen een artistiek cijfer te geven. Het was een prachtig topsportweekend met veel indrukwekkende oefeningen!

Vraag je je ook wel eens af hoe dat nou zit met de score…? Ik ga proberen het uit te leggen. De eindscore bestaat uit vier delen:

  1. Artistieke uitvoering

De artistieke juryleden kijken naar de artistieke waarde van een oefening. Hierbij gaat het om de totale choreografie, het afstemmen van de oefening met de muziek, variatie in tempo en beweging, verrassende elementen etc. Wanneer er meerdere juryleden zijn, wordt een gemiddelde berekend. Hierbij wordt uitgegaan van maximaal 10 punten.

  1. Technische uitvoering

De technische juryleden kijken naar de uitvoering van de individuele/ en partnerelementen. Ze letten bijvoorbeeld op balansverstoringen, hoogte van tempo-onderdelen, stapjes, lichaamsspanning, correct werpen en vangen, voldoende rotatie, kromme benen, armen en voeten. De technische fouten worden afgetrokken van een uitgangswaarde van 10 punten. Vervolgens wordt het gemiddelde berekend van de artistieke cijfers.

  1. Moeilijkheidsgraad

Deze is opgebouwd uit de waardes van alle elementen die door de acrobaten individueel (bijv. een radslag) en samen met de partner (bijv. een toren) in een oefening worden gedaan. De waarde van een element staat in een speciaal boek (de moeilijkheidstabellen). Op het E-niveau moeten de acrobaten proberen tot een totaalwaarde te komen van 20 punten; op het D-niveau 40 punten. In de het A-niveau is er geen maximum. De totale waarde wordt gedeeld door 10. Dit maakt het moeilijkheidscijfer. Dus als de oefening een moeilijkheidswaarde van bijv. 50 punten heeft, wordt het moeilijkheidscijfer een 0,5.

Er zijn ook nog verplichtingen waaraan een oefening moet voldoen. Dit zijn bijvoorbeeld het aantal balansonderdelen, het aantal tempo-onderdelen, een handstand, een onderdeel vanuit basket etc. We noemen dit speciale vereisten. Mochten onderdelen niet (correct) uitgevoerd worden of is er een mislukking (break-down), dan wordt vanzelfsprekend de moeilijkheidswaarde aangepast.

  1. Juryvoorzitter

De juryvoorzitter kijkt tijdens de hele oefening mee en houdt ook zelf alle aftrekken (technisch,  artistiek en moeilijkheid) bij. Daarnaast kan hij of zij nog aftrekken geven voor o.a. het niet voldoen aan speciale eisen behorende bij het niveau en tijdsfouten (bijv. een toren die niet lang genoeg wordt volgehouden). Deze aftrekken worden van het totaalcijfer afgehaald.

Als alles is opgeteld en afgetrokken door het telbureau komt er een totaalscore uit. Deze verschijnt later op het scorebord met het nummer van de deelnemers erbij.

Jurylid worden?

Wanneer onze leden meedoen aan wedstrijden moet de vereniging zelf juryleden leveren. Zonder juryleden worden we uitgesloten van wedstrijden. Dit willen we uiteraard voorkomen en daarom zijn we op zoek naar jullie! Ieder najaar starten nieuwe jurycursussen in de regio en we hopen dat een aantal (groot)ouders, leden of vrienden deze cursus wil volgen. Samen is gezelliger en we kunnen het jureren over meerdere mensen verdelen.

Iedereen kan jureren!
Kan ik dat wel, vraag je je misschien af? Het antwoord is ja! Iedereen kan een jurydiploma halen. De eerste cursus is een beginnerscursus, voor wedstrijden van recreatie en laag selectieniveau. Het is fijn om enige kennis van Turnen/Acrogym te hebben, maar dat is niet noodzakelijk om de cursus goed af te sluiten. Je leert vanzelf hoe de leeftijdscategorieën, onderdelen en cijferbeoordeling in elkaar steken.

Kosten en tijdsinvestering
Deelnemen aan een jurycursus is gratis en kost ongeveer 20 uur in totaal. Iedereen vanaf 16 jaar kan zich inschrijven. Het is mogelijk om in onze lessen te komen oefenen met jureren of vragen te stellen aan de trainers.

Hoe vaak mag ik jureren?
Na het behalen van je jurybrevet kun je elk seizoen zelf bepalen hoe vaak je wilt jureren. Het minimum is één dag per jaar. Reiskosten krijg je vergoed en er staat altijd drinken en een lekkere lunch klaar!

Lijkt het je wat?
Neem dan contact op met het bestuur of één van de trainsters.